El propòsit d'aquesta publicació és donar a conèixer una mica més les fonts del NE del Matagalls des de Coll de Bordoriol. Coll de Bordoriol ho trobem a la GIV-5201 la carretera que va de Santa Fe del Montseny fins a Viladrau. Justament al Km 4 trobem el pàrquing i una caseta d'informació on un noi molt amable estarà disposat a informar-nos!
Si ens enfilem al mirador abans d'iniciar la ruta podem observar unes meravelloses vistes a les Agudes.
Comencem la ruta direcció Coll Pregon, però a pocs metres ja trobem la Font de Pastors, on ens hi parem per a observar-la.
"Dedicada durant el 53è Aplec al Matagalls al centenari de la mort de Mn. Cinto Verdaguer (1902-2002), fou patrocinada per l’Angel Rabat.
La font consisteix en una clariana al bosc, on un pedraplè recull el broc de ferro per on raja tranquil·lament l’aigua. Un pedró commemoratiu recull la dedicatòria i un poema de Felip Graugés del llibre “Els poetes de la meva terra” intitulada “A Jacint Verdaguer”:
Perquè pogués aixecar el vol
ta fantasia sobirana
Déu va donar-te per bressol
un tros de terra catalana"
La podeu trobar aquí.
Seguim caminant i a la primera paella d'esquerres observem un camí que marxa cap a la dreta. El seguim uns 200 metres on trobarem la Font de l'Atlàntida.
" Durant el camí cap a la font s'encavalquen la fageda, l'alzinar i castanyeda, i de ben segur que es trobareu un bon ramat de cabres que també voldran beure d’aquesta font. Font construïda al 1978 en dedicació al centenari de l’immortal poema verdaguerià, fou patrocinada per Construccions Angel Rabat SA. "
La podeu trobar aquí.
Desfem el camí i tornem a la pista que ens porta a Coll Pregon, superant el Corral de la Vila fins arribar a Coll de Joan.
Aquí, nosaltres que som una mica salvatges tirem a mà dreta cap a Font de Llops, on pujarem fins a Coll Pregon pel dret, però la millor opció es seguir per la pista que puja a Coll Pregon i després de fer cim, baixar a veure les Fonts de Mosquits i la Font de Llops.
Com hem dit, vam tirar directes a la Font de Llops a uns 20 mins des de Coll de Joan.
" La font rep el nom pels últims llops (dues femelles i tres mascles) abatuts al Montseny a les darreries del segle XIX. "
La podeu trobar aquí.
Un cop ens hem refrescat, comença lo bo i possiblement el més difícil, però xino-xano anem ascendint cap a la Font de Mosquits. No està indicat amb fites típiques de SL, PR, GR, però el corriol està molt marcat, hi ha fites amb pedres naturals i alguna que altre senyal com aquesta:
Després d'una pujada un xic exigent, escoltem el broll de la Font de Mosquits (ens hem de desviar 2 o 3 metres del corriol actual)
La Font de Mosquits la trobem al Torrent de Coll de Pregon.
"Dedicada al Mil·lenari de Catalunya. Fou patrocinada per Angel Rabat i Graugés l’any 1988, en motiu del 39è Aplec de Matagalls. Hi ha un pedró commemoratiu amb un poema de Felip Graugés:
Es posa neu als alts turons;
el gel les fulles amenaça;
baixen ramades de tudons
i arriben vols d’ocells de passa."
La podeu trobar aquí.
Després d'emplenar les cantimplores que la pujada ha donat set, perquè encara falta un xic fins a Coll Pregon. Finalment arribem a Coll Pregon a uns 1.532 i aprofitem per anar a visitar la Font amb el nom homònim.
La Font de Coll Pregon és una d'aquelles fonts que t'alegren el dia al veure amb l'alegria que brolla l'aigua.
" L'any 1950 Delmiro de Caralt, propietari d'una gran finca al Montseny des de Sant Bernat fins a coll Pregon, va fer restaurar l'antiga font de coll Pregon en motiu del 1er. aplec del Matagalls. Deu anys més tard (1960) el mateix D. de Caralt va patrocinar una millora de la font ara dedicada a Jaume Bofill i Mates, amb un a bonica majòlica. Al 1979 la font fou restaurada i ampliada (es van instal•lar tres dipòsits, el que permetia de tenir aigua de fins tres brocs a la vegada). La font es situada a 5 minuts en direcció sud de Coll Pregon (on hi ha el bell pedró dedicat a Pau Casals). És apreciable el bonic prat del coll que forma un magnífic paraboloide hiperbòlic natural. La font és al terme municipal del poble del Montseny, però propera també al terme de Viladrau. Sobre la font hi ha un mosaic de 12 rajoles de ceràmica on es pot llegir el poema de Guerau de Liost dedicat a Coll Pregon "
La podeu trobar aquí.
Ja només queda fer l'últim tret per acabar de fer cim, on ens recompensen unes vistes idíl·liques.
Tot i que a vegades la Creu de Catalunya semblen les Rambles de Barcelona.
Esperem que us agradin aquest tipus de publicacions, si és així podeu deixar un comentari, tant aquí com a facebook, o retwitejar-ho!!!
Moltes gràcies.
Projecte Fonts del Montseny.
Fotografies i Text originals de: Oscar Farrerons i Adrià Corella
MAPA: https://drive.google.com/open?id=1NR7adiDk2597xsoOa7sFAvUucBE&usp=sharing
Xarxes socials: @fontsdelmontseny
Comments