Diumenge productiu al Baix Montseny
- Fonts del Montseny
- 5 feb 2019
- 5 Min. de lectura
Ja fa més de 2 anys que duem a terme el Projecte Fonts del Montseny, i que anem trepitjant el Montseny dia rere dia. Portem més de 800 fonts ubicades sobre el nostre mapa i n'hem visitat 421 de les quals hem fotografiat, geolocalitzat i creat la seva fitxa respectivament.
D'aquests dies de fer acte de presència al territori hi ha dies en què caminem molt per anar a veure un grapat de fonts, i hi ha dies que en 8 quilòmetres quadrats en veiem 10 com ha sigut el darrer cas al Baix Montseny, concretament entre Mosqueroles (terme municipal de Fogars de Montclús) i Sant Esteve de Palautordera.
Però tot això no només és mèrit nostre, com sempre diem, el Projecte Fonts del Montseny és un projecte viu i comú en què volem que interaccioni tothom, aportant noves fonts, noves informacions, fotografies, vivències, etc.
Aquest és el cas d'en Pedro Gómez López, una persona de territori, que estima la terra.
Fa uns dies publicàvem informació sobre la Font d'en Tomàs a tocar del restaurant de Collformic, ell com a ciclista que és la coneixia i ens explicava que sovint parava a emplenar l'ampolleta d'aigua. Va ser arran d'això que es va posar en contacte amb nosaltres mencionant-nos que al nostre mapa ens faltaven algunes fonts de la zona de Mosqueroles i Sant Esteve de Palautordera. Així que vam decidir un dia per fer una ruta per la zona i descobrir noves fonts!

El punt d'inici va ser el restaurant de la Font de Cal Guardià. Just darrere d'aquest conegut restaurant al límit del terme municipal de Fogars de Montclús tocant amb Sant Celoni, trobem la font amb el nom homònim del restaurant.

Un cop visitada la Font de Cal Guardià, a tocar teníem la Font del Cranc o també Font de la Figuereta. Fins al 1998 aquests camps d'oliveres eren erms que servien de pista d'aterratge dels vols d'ala delta i paravent. Estaven llogats pel Delta Club de Barcelona, i els intrèpids aviadors sense motor pujaven al coll de Santa Hel·lena, o fins al peu del Turó de l'Home, per llançar-se a planejar fins aquests camps. Quan aconseguien aterrar, assedegats i cansats s'acostaven a la font del Cranc per fer-hi un bon glop de la seva aigua fresca. En aqueles dates l'actual figuera era un petit matoll, per això alguns l'anomenaven font de la figuereta. Si us hi fixeu, d'un dels pals de fusta de telefonia que creua el camp encara es pot veure el que resta el con indicador del vent.


Seguidament ens vam dirigir cap a La Farga, on ens esperava la Font de la Farga, però abans ens vam fixar en l'enorme rusc de Vespa Velutina que hi havia a un pollancre vora la riera de Ciuret, en el que portem de 2019 (avui 5 de Febrer) ja porten més de 130 nius localitzats al Baix Montseny. En cas de localitzar-ne un podeu contactar amb l'Antoni (https://controldeplagues.cat/)

Després de quedar bocabadats amb la mida del rusc, vam encaminar cap a la Farga on ens esperava la font amb el nom homònim.

Com que ens interessava anar a veure el màxim de fonts i aprofitar el matí, el més viable era agafar el cotxe altre cop i encaminar-nos cap a la Font de les Colomines.
Es troba entre els masos de ca n’Illa i Can Nicolau Xic.
Ens va sorprendre el lamentable estat de la font, i creiem que si no s'arranja aviat, en pocs anys estarà desapareguda, ja que la força de les arrels dels arbres i l'aigua està empenyent l'estructura endavant.

Una mica entristits pel lamentable estat de la font, vam tornar a pujar el cotxe i vam posar rumb cap a la Font de can Suc, on en Pedro ens prometia que era una font admirable, d'aquelles majestuoses que costen de veure!
I no li va faltar raó, com podeu admirar a la fotografia:

Enlluernats per la bellesa d'aquesta font, caminarem uns metres direcció can Noguera per tornar-nos a quedar bocabadats amb l'imponent mas, on vam tenir la sort de conèixer al senyor Joan Ribas Giner que va ser tan amable d'obrir-nos les portes del mas i explicar-nos grans històries, i sobretot la que més ens interessava, la història de la Font del Molinot.

Des del bell mig de la casa baixarem un camí travessant una passera que travessa la riera del Rifer (també anomenada aquí de Ciuret) passant per davant de l'antic molí de farina que dóna nom a la font fins a enfilar un corriol que porta a la font.


Un cop embadalits per la bona conservació de la font, desférem el camí per tornar a l'entrada de can Noguera, on vam descobrir la Font del Pou dels Cirerers de Can Noguera.

Tot i no tenir-ho molt clar, una mica més amunt vam intentar recercar la Font del Samón o del Ramon, no tenim molt clar que sigui el que hem fotografiat però esperem que sinó és així algú ens corregeixi.

Només ens faltava saltar de terme municipal i dirigir-nos a Sant Esteve de Palautordera, però abans, ja que passàvem pel costat, vam fer parada a la Font de can Albert de Dalt. La font és molt prop de l’ermita Santa Magdalena (església romànica amb tres naus i tres absis, també coneguda amb el nom de Sant Marçal de Baix). Un cop a l’ermita seguirem un camí que va en direcció al Sot Gran, la font queda enlairada a les Penyes de Can Jeroni molt pròxima de la casa que dóna nom a la font.

Ara si, dalt del cotxe i cap a Sant Esteve de Palautordera. Allà només ens faltava descobrir dues fonts, la Font de Lourdes i la Font de Sant Isidre.
La Font de Lourdes és una font molt amagada i poc coneguda situada al nord del nucli urbà, en una zona propera a coses noves a l’entorn de Can Vila i Can Bonamic. Per darrera d’aquestes cases hi ha un corriol que ressegueix de lluny el Tordera. En un punt indeterminat, un viarany molt desdibuixat baixa per aproximar-se a la zona de llera i allà mateix trobem la font de Lourdes. Antigament els nens del poble venien fins aquesta font per jugar, com altres de properes, de moment desaparegudes, com la font Ferrusa (més amunt de Can Net) i la font del Prat.

I I per últim, el petit tresor descobert, gràcies a en Pedro per la seva insistència, ens va mostrar la Font de Sant Isidre, un cop travessat la Tordera.

Situada al nord del nucli urbà. A l’àmbit del veïnat de les Margarides, agafar a l’altre costat de la carretera BV-5301 el caminoi que va cap a Ca n’Auleda i després creua el Tordera. Quan ha plogut aquí la Tordera baixa ben plena i, malgrat el gual de formigó que hi ha i les pedres posades pels caminants, caldrà mullar-se els peus per passar a l’altre marge. Just a l’altre costat, el sot de l’Abeurador aboca al riu, i una pista el ressegueix amunt. Pugem i uns 85 metres a la nostra esquerra trobarem la font si ens endinsem unes passes dins del boscam.

Fins aquí la nostra petita ruta pel Baix Montseny!
Volem agrair a en Pedro per la seva voluntat, sense gent com ell aquest projecte seria impossible!
Text i fotografies originals de: Oscar Farrerons i Adrià Corella.
Comments