top of page
  • Foto del escritorFonts del Montseny

Territori Garolera

Actualizado: 13 abr 2018



Ens disposem a veure un seguit de fonts que tenen l’empremta d’Emili Garolera a la part superior d’Arbúcies, just per sota del cim de les Agudes [1706 m.]. Visitarem la Font del Conill – ara ja seca -, la poc coneguda Font de Sant Joan, la bonica Font de Coll de Te, la coneguda Font del Prat, i la abundant Font de Marianegre.



Iniciarem la ruta al Pla de l'Espinal a l’antic Convent ara ja en desús al kilòmetre 22 de la BV-5114, la carretera de Santa Fe del Montseny, vaja!


La ruta no presenta moltes dificultats ja que es quasi un 95% per pista forestal i hi ha un famós i recomanable restaurant entre mig, el conegut Restaurant Coll de Te.

Un cop al aparcament del Convent ja veurem senyals de fusta que indiquen el restaurant que he mencionat, hem de seguir per aquesta pista que és la que ascendeix des de la població d’Arbúcies fins a Santa Fe del Montseny, també coneguda com la Garolera.

A poc d’un kilòmetre després d’una paella de dretes molt pronunciada veureu la Font del Conill [41.7875,2.4571] (tot i que en l’Alpina que hem penjat la posiciona a l’altre costat, al nostre mapa està actualitzat, i en l’Alpina actual també).


La font original és una construcció de finals de la dècada dels seixanta del segle XX, envoltada per un mur de pedra lligada semicircular que s’obre a la pista. El muram és una cota uniforme de 1.5 metres amb juntes ben treballades. Lleugerament descentrat al mur hi ha el gruixut broc de ferro que vessa la seva aigua al doll del terra i d’aquí desguassa per una cuneta lateral fins al camí. Per superar la rasa paral·lela al camí i poder accedir a la plataforma de la font, hi ha una gran pedra plana que ens estalvia de mullar-nos els peus quan l’aigua de pluja baixa a raig.

Per anar a veure la Font de Sant Joan hem de retrocedir uns metres pista amunt i localitzar un corriol/pista que es desvia paral·lelament a la pista d’asfalt BV-5114 i seguir 1 kilòmetre aproximadament sense desviar-nos superant el Sot del Pont Viu. Entre el Sot del Pont Viu i el Sot de les Agudes localitzarem la Font de Sant Joan [41.790436, 2.454253] que ja remarca les primeres senyals identitàries de les fonts d’Emilio Garolera.

L’obra de la font consisteix en un gram muram rectangular de pedra de mides i formes diferents, on el broc queda emplaçat dins d’un retranqueig general del mur. Tot el conjunt és força semblant a la font del Prat, tot i que en aquest cas el broc és metàl·lic (totes dues fonts i altres més aixecades per l’amo de la finca, en Garolera). El raig d’aigua és abundant i convida a beure’n, a la vegada que la tranquil·litat del lloc i la seva verdor invita a gaudir de la bellesa del paratge.

Retrocedim enrere fins a tornar a la pista Garolera i tornem a passar per davant de la Font del Conill, pocs metres més avall, hi havia la Font de les Gatellades. Algun cop es confon la Font del Conill per la Font de les Gatellades però tal i com explica en Joan Lopez Cortijo (al seu llibre  Les fonts de la Vall de Santa Fe), la veritable font de les Gatellades es trobava uns tres-cents meteres més avall que la del Conill, a l’inici del sot anomenat precisament de les Gatellades, de manera que el veritable nom és font del Conill.

Seguim uns 3-4 kilòmetres per la vista gaudint de l’aveteda i la fageda, i anem vorejant el Turó de Maçaners [1203 m.] fins a començar a divisar el restaurant de Coll de Te a peus del Turó de Grenys o Turó d’Arenys [1180 m.] depèn de qui t’ho digui! A pocs metres del parking del restaurant i al costat d’una petita bassa (que la veureu baixant per la pista) hi ha la Font de Coll de Te [41.7915,2.4716]:

Un gran pi fa ombra al indret. La font és semblant i d’estil proper a les pròximes fonts del Prat, de Sant Joan i Noguereta; es tracta d’una gran paret rectangular de pedra ben rejuntada, tot ell una mica corbat, amb uns bancs laterals i un gran broc de pedra just al mig on hi brolla aigua abundant.

Després de fer un bon glop i gaudir de la bancada de la font, tenim la opció d’anar a fer una visita al restaurant, on tenen unes precioses vistes del Castell de Montsoriu i el Baix Montseny, i si mires a amunt pots gaudir del cim de les Agudes.


O tens la opció d’anar a veure la Font del Prat o també coneguda com a Font del Ginebró, o d’en Feliu [41.7927,2.4714] on trobem el que havia estat la primera embotelladora del Montseny:

La font està encastada en un mur de pedra, amb un broc també de pedra tota ella amb verda molsa humida al voltant. A la dreta de la font hi ha una casa particular que diuen que antigament era una planta embotelladora, cosa que caldrà investigar.

Seguim en direcció a buscar una de les fonts amb més aigua del Parc Natural del Montseny, o això diuen!

Continuem la pista Garolera entre sequoies immenses i amb precioses vistes a la cara més pelada del Turó de Grenys fins arribar a una corba de dretes on hi ha la típica pedra de E.Garolera on ens indica que és una pista privada.

La fotografia és des de la Cortina, no correspon amb l'angle que veureu vosaltres el Turó de Grenys.

Nosaltres en comptes de seguir la pista tombem a l’esquerra per una pista un xic més bruta. Aquí no hi ha perdua, hem de seguir aquesta pista 1 kilòmetre i mig aproximadament fins a situar-nos al Sot de les Gatellades i allà localitzarem la Font de Marianegre [41.7946, 2.4596] també coneguda com a Font de l'Antiga Llarga o dels Quatre Raigs:

La font és un gran mur de pedra treballada adossat a la muntanya, i d’allà té quatre grans brocs de ferro que ragen en abundant quantitat (per això a vegades també rep el nom de font dels Quatre Raigs). A banda i banda de la font hi ha dos bancs correguts de pedra on poder gaudir de l’espectacle visual i de la música de l’aigua.

I si no em fet un bon mos al restaurant aquest es un dels indrets més bonics per fer una fontada, escoltant el broll de l’aigua i el cant dels ocells!


Moltes gràcies.

Projecte Fonts del Montseny.

Texts i fotografies originals de: Oscar Farrerons i Adrià Corella.






**Els kilòmetres de la descripció poden variar, ja que ho hem fet a aproximadament, sense basar-nos en un track.

**Hem de ser conscients que el bosc sempre és d’algú, us preguem que cuideu l’entorn, i ho deixeu tot tal i com ho heu trobat.

**Les coordenades són bastant exactes ja que hi hem estat presencialment, però sempre pot haver un error, si en detecteu algun ens ho feu saber fontsdelmontseny@gmail.com

435 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page