top of page
  • Foto del escritorFonts del Montseny

A l’ombra del plataner sempre hi brolla una font


Font del Borrell, Sant Pere de Vilamajor.

Els que us agrada trepitjar el Parc Natural del Montseny i les seves fonts no us costarà gaire fer una petita observació, on hi ha un plataner hi ha una font. I així és, nosaltres que hi caminem dia a dia i no ens cansem de buscar-hi les fonts, un bon punt de referència a l’hora de trobar una font poc coneguda és recercar el plataner (Platanus x hispanica) i ben segur que just a sota escoltarem brollar la font!


Quan veus que això estableix relació, acabes fen-te preguntes: hi ha una tradició en plantar plataners? Hi ha un manual de creació de fonts on aparegui una clàusula obligatòria en plantar un plataner? Com pot ser que a principis i mitjans del segle XX, sense internet, i poca comunicació entre pobles, tothom arribi a la mateixa idea i tradició? Això es remunta de fa segles? La veritat, esque jo sóc un ignorant en aquest tema, i la veritat esque amb aquesta publicació m’agradaria que sortís la persona que m'il·lumines i m'aclarís els dubtes!

Recercant una mica, es pot arribar a trobar que el plataner és un dels arbres més plantats en tot l’hemisferi nord, des de Portugal a Grècia i des de Sicília al Regne Unit. Per això sempre s’ha utilitzar alhora de donar les benvingudes als pobles (cosa que a molts llocs han anat retirant, degut al seu gran creixement i deixant poc espai de carretera).


Després hi ha el factor que és un arbre autòcton que s’adapta perfectament al nostre clima, on creix ràpid i pot durar molts i molts anys. I ja no parlem de l’ombra que crea, això afavoreix a l’hora de fer fontades!!!


Us deixem uns quants exemples de fonts amb plataners al Parc Natural del Montseny:



Font de Can Blanxó, Gualba.

Font d'en Bosch, Arbúcies.

Font d'en Duran, Breda.

Font del carrer de la Pietat, Arbúcies.

Font de Can Maynou, Gualba.

Font de l'Havana, Arbúcies.

Font del Molinot, Fogars de Montclús.
87 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page